google-site-verification=wn2WQa3dTzWH-AtzYQLQKqaCysuGFwIWcjOPbHUqpek
 
Zoeken
  • Voltedge-Solar thuisbatterijen

60% injectiebeperking wordt afgeschaft

De Vlaamse regering heeft beslist om op basis van verschillende adviezen het Energiebesluit van 19 november 2010 aan te passen. Met deze aanpassingen wil de Vlaamse regering een oplossing bieden aan de prosumenten die worden getroffen door de vernietiging van het decreet over het mechanisme van de terugdraaiende teller.

Als flankerend beleid heeft de Vlaamse regering echter ook beslist om de premiemodaliteiten en de premiehoogte van de batterijpremie aan te passen. Over de verandering van de premiehoogte hadden we jullie al eerder een overzicht verzonden.

Wat is nieuw met betrekking op energieopslagsystemen:

  • de voorwaarde m.b.t. de injectielimiet van 60% wordt geschrapt.

  • de voorwaarde over de tweerichtingscommunicatie-interface wordt aangevuld zodat het batterijsysteem ook een slimme sturing moet bevatten. Daarbij moet het batterijsysteem de mogelijkheid hebben om het laad- en ontlaadvermogen van de batterij te sturen in functie van de tijd of op basis van externe signalen zoals prijssignalen. Zo is het batterijsysteem in staat om piekreductie toe te passen in functie van het capaciteitstarief of kan ze aangestuurd worden via dynamische prijssignalen.


Met AlphaESS hebben consumenten een slimme batterij in huis. De batterijen van AlphaESS kunnen zelfs verder gaan dan de voorwaarde van de Vlaamse Regering. Met de lancering van ons nieuw energieplatformbinnenkort kunnen particulieren in de toekomst een variabel energiecontract afsluiten en zelf actief gaan inspelen op o.a. variabele energieprijzen, peak shaving en meewerken aan netstabilisatie. Deze communicatiemogelijkheden zijn reeds volledig ingebouwd in de systemen van AlphaESS.

Het vervolg: het ontwerpbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de afdeling Wetgeving van de Raad van State. Na de definitieve goedkeuring moet het besluit in het Belgisch Staatsblad worden bekendgemaakt. Er wordt voorzien dat dit besluit zal ingaan vanaf 01/04/2021.

30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts